Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Παρασκευή, 14 Ιουνίου 2013

Οι Δρόμοι της Γνώσης - Γιώργος Μπαλάνος

"Στους “Δρόμους της Γνώσης” θα επιχειρήσουμε να αγναντέψουμε από τα ψηλώματα πέρα, προς τους “Μυστικούς Τόπους της Γης” και ν’ αφουγκραστούμε τα όποια αλαργινά μηνύματα μας φέρνουν οι νυχτερινοί άνεμοι... Ποιος ξέρει τι θα δούμε έτσι και τι θα ψιθυρίσουν σ’ εμάς αυτοί οι άνεμοι; Ποια μυστικά και ποιες υποσχέσεις; Γιατί σίγουρα υπάρχει στη βουερή φωνή τους κάτι που μας γοητεύει και μας καλεί – κάτι ακαθόριστο αλλά παράξενα γνώριμο. Κυνηγώντας το Άγνωστο ρουφάς διαρκώς από την πηγή της ζωής, γιατί η μόνη αληθινή αθανασία βρίσκεται στη δράση, τόσο μεταφορικά όσο και κυριολεκτικά. Και αν θέλεις εσύ να ζήσεις στ’ αλήθεια...
Καβάλησε την καταιγίδα και κάλπασε μαζί με τον κυκλώνα, γιατί στην υποταγή της αδράνειας κρύβεται ο θάνατος της ατομικής σου υπόστασης."
Ένα μικρό Απόσπασμα:

Πολλοί είναι εκείνοι που ξεκινούν γεμάτοι ενθουσιασμό για να βρουν τα Loci, τους Μυστικούς Τόπους της Γης, τα σημεία όπου διασταυρώνονται και απ' όπου ξεκινούν οι δρόμοι και τα μονοπάτια του Κοσμικού Δικτύου.
Ήδη από τα πρώτα βήματα μιας έρευνας υπάρχει κάποιο πρόβλημα, γιατί πολλοί ξεκινούν με τη λαθεμένη εντύπωση ότι το “κοιτάζω” και το “βλέπω” είναι ρήματα συνώνυμα. Αλλά δεν είναι. Όταν ο αμάθητος κοιτάζει γύρω του, συνήθως δεν βλέπει τίποτα ή βλέπει μονάχα εκείνα που θέλει να δει. Όλα του φαίνονται πεζά και συνηθισμένα όπως πάντα. Αντίθετα, όταν ο έμπειρος ερευνητής και γνώστης κοιτάζει γύρω του βλέπει πολλά, πολύ περισσότερα απ’ όσα μπορείτε ή δεν μπορείτε να φανταστείτε.
Αλλά... τι ακριβώς είναι αυτά που βλέπει ο έμπειρος ερευνητής; Άυλες οπτασίες, οράματα ή αόρατα πράγματα που δεν τα βλέπει ο αδαής;
Όχι βέβαια! Δεν αναφέρομαι σε “αλαφροΐσκιωτους” ή σε άτομα με ψυχικές ικανότητες. Στη συγκεκριμένη περίπτωση το βλέμμα και των δύο αγγίζει ακριβώς τα ίδια πράγματα, αλλά με μια σημαντική διαφορά:
Ο αδαής κοιτάζει στα σκόρπια κομμάτια του κοσμικού παζλ, αλλά ουσιαστικά δεν τα βλέπει. Δεν του κάνουν εντύπωση και δεν αναγνωρίζει τη σημασία τους – δεν καταλαβαίνει ότι τα κομμάτια αυτά ανήκουν σε μια ευρύτερη συνολική εικόνα. Έτσι τα αγνοεί: η θέα τους δεν αγγίζει τη συνείδησή του και δεν καταγράφεται πουθενά.
Σαν αποτέλεσμα, ένας αδαής όχι μόνο δεν βλέπει την εικόνα, αλλά ούτε καν συνειδητοποιεί ότι υπάρχει τέτοια εικόνα εκεί μπροστά του! Απεναντίας, ο γνώστης κοιτάζει τα σκόρπια κομμάτια και τα βλέπει, αναγνωρίζοντας τη σημασία και τη σχέση τους, το γεγονός ότι αποτελούν μέρη μιας ευρύτερης εικόνας. Και σχεδόν αυτόματα αρχίζει να συνδέει αυτά τα κομμάτια ανασυνθέτοντας τη συνολική εικόνα.
Έτσι, για να “δεις”, το βασικό εργαλείο δεν είναι κάποια διαφορετική αίσθηση όρασης ή κάποιο σπάνιο ψυχικό ταλέντο, αλλά η ικανότητα να αναγνωρίζεις τη σημασία των “σπασμένων” πληροφοριών και να τις συνθέτεις σ’ ένα ενιαίο και λειτουργικό σύνολο.
Αυτή η φαινομενικά απλή ικανότητα είναι αναγκαία για το ξεκίνημα, άσχετα αν σε κάποια πιο προχωρημένα στάδια μπορεί όντως να χρειάζονται πιο σύνθετες ή πιο ευαίσθητες “κεραίες” ή “δέκτες” πληροφοριών από εκείνες που διαθέτουν οι απλές ανθρώπινες αισθήσεις.
Αλλά ακόμη δεν έχουμε φτάσει σε σημείο που θα πρέπει να μας απασχολεί αυτό – το δικό μας πρόβλημα στο στάδιο που βρισκόμαστε είναι πώς να σας κάνω να δείτε ορισμένα πράγματα τα οποία, αν και τα κοιτάζετε, δεν τα βλέπετε.
** * **

Source:

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

~Veritas vos Liberabit~

"Οι άνθρωποι με έχουν για εχθρό των δίκαιων νόμων, των οικογενειακών δεσμών και της παράδοσης. Ναι, λένε την αλήθεια. Δεν αγαπάω τους νόμους που έχει φτιάξει ο άνθρωπος... αυτό που αγαπάω είναι η ιερή και πνευματική ευγένεια που θα έπρεπε να είναι πηγή και βάση για κάθε νόμο στη γη."
Khalil Gibran